26981417_183234985757741_1484545445_o

Tips till dig som går i valptankar!

Kurs online Skaffa valp

Att köpa kattunge eller valp från mig

Det är oerhört lätt att förälska sig i en liten söt valp eller kattunge men ansvaret är så mycket större än att tycka att djuret är gulligt.

Det är viktigt att sätta sig in i vad det innebär att ha det djurslag man valt och vilka speciella egenskaper den ras man är intresserad av har.

För mig innebär det att man läser på ordentligt och också pratar med andra som har just den rasen och dessutom besöker uppfödare och kanske någon utställning eller annan aktivitet där man kan träffa både djuren och deras människor.

När man väl förstått djurets behov och insett att man kan möta dessa är man redo att hitta den uppfödare som man känner tillit till och kan tänka sig att ha kontakt med hela djurets liv.

Det är för mig viktigt att få en långvarig kontakt där jag kan få rapporter om hur djuret utvecklas och mår och jag hoppas också få vara till stöd när funderingar eller bekymmer uppstår, smått som stort. För det fortsatta avelsarbetet är just uppföljningen av de småttingar som lämnar mig oerhört värdefull.

Mina kattungar och valpar lever som en del av familjen och bereds den vila och ro, likväl den stimulans som utvecklingen kräver. De är alla personligheter och jag försöker se till att rätt valp/kattunge kommer till rätt familj och vice versa. Detta innebär att trots att intresserade familjer är toppen på alla sätt och vis kanske det inte finns en valp/kattunge med passande personlighet i tillgänglig kull till den familjen. Det här är viktigt eftersom jag vill att alla ska trivas med varandra och att tillvaron ska vara så enkel som möjligt. Som en följd av detta kan det också bli så att man får besked om vilken valp/kattunge som är aktuell rätt tight inpå leverans.

Att det finns tillgängliga valpar/kattungar innebär således inte att det per automatik är grönt ljus för ett köp. Vi måste etablera en kontakt som gör att jag förstår vad ni har för förväntningar på ert köp och vad ni har att erbjuda den nya fyrbenta familjemedlemmen. Så om du är nyfiken på rasen och vill veta mer dra dig inte för att slå en signal, fråga hellre för mycket än för lite :-) Jag tillämpar inte ett kösystem som bygger på längst tid i kön får köpa först, utan det är som sagt en matchning mellan de valpar/kattungar och intresserade familjer som finns tillgängliga. Jag förbehåller mig rätten att välja mina valpköpare utifrån mina kriterier. Att en liten blir kvar en tid hos mig trots att den är leveransklar är inget problem om rätt familj inte dykt upp.

Du som funderar på att skaffa en kooiker bör vara lyhörd på denna reaktiva och sensitiva hund.  Kooikern behöver mycket vägledning under de första tre åren. Glädje, tålamod och trygghet ska vara ledord! Det handlar om att bygga en tillitsfull relation med hunden, inte så mycket om att sitta fint och uppföra sig till att börja med, det hinns med det också. Har du en trygg och tillitsfull hund går inlärningen så mycket bättre och snabbare. Låt den första tiden präglas av samvaro och att ha roligt, ur glädjen kommer gemenskapen som är så värdefull för fortsättningen. Om du är intresserad av hur din hund upplever sin tillvaro och beredd att förstå hundens känslor kommer du få ett mycket intressant och roligt hundägande.

Kooikern är en glad och aktiv hund som behöver både fysisk och mental stimulans. Det innebär inte nödvändigtvis att man måste tävla med sin hund, bara att hunden måste erbjudas aktiviteter som stimulerar och tillgodoser hundens behov. Att bara gå långa skogspromenader är för de flesta inte tillräckligt utan någon form av aktivering med nosarbete (t.ex. spår, sök, viltspår) och/eller annan aktivitet (t.ex. rallylydnad, freestyle, agility, trickträning, lydnad) behövs för att din hund ska vara tillfreds och bli lugn och nöjd.

Det är lätt att ha roligt med sin kooiker då de ofta är pigga på det mesta! Man får dock inte glömma bort den så viktiga vilan och återhämtningen.

Du som funderar på att skaffa en abessinier bör vara beredd på att det inte finns någon vrå i ditt hem som katten inte kommer att finna som intressant. De är både högt och lågt. Ofta är de matfriska och man behöver därför se till att de får rätt förhållande mellan mängden mat och motion. Att lämna sin egen mat obevakad är oftast en dålig strategi då abessiniern tycks leva med devisen "att stulet är godast". De lär sig lätt att öppna dörrar vilket kan vara viktigt att ha koll på om man vill ha kvar sin katt inomhus. Här en länk som har en väl illustrande bild och en läsvärd text!

En abessinier är en intelligent katt som kräver stimulans i form av lek och kanske lite klurigheter att lösa samt massor med kel. Många abessinier sitter gärna på axeln och hänger med i det du gör, en och annan hjälpande tass brukar också erbjudas. Du bör kunna leva med att ha ett klös- och klätterträd i din bostad då det är en möbel som katten både behöver och uppskattar. Dessutom skonas dina möbler från ett av kattens grundbehov som klösningen utgör.

När det väl är dags för leverans

Kattungar levereras mellan 12-14 veckors ålder och hundvalpar mellan 8-10 veckors ålder, allt beroende på ungens/valpens mognad.

Kattungen

 • är registrerad i Sveriges Kattklubbars Riksorganisation, SVERAK och åtföljs av registreringsbevis (=stamtavla)
 • är chipmärkt
 • är grundvaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva
 • är avmaskad vid behov
 • är veterinärbesiktigad (intyg ej äldre än 7 dagar)
 • åtföljs av adekvat hälsoinformation om föräldrardjuren
 • har egen veterinärvårdsförsäkring som jag vill att ni tar över och är doldafelförsäkrad i tre år
 • får med sig ett "kattungepaket" innehållande bl.a. mat för den första tiden, leksak och filt
 • åtföljs av allmäna och speciella råd

Hundvalpen

 • är registrerad i Svenska Kennel Klubben, SKK och åtföljs av registreringsbevis (=stamtavla)
 • är chipmärkt
 • är grundvaccinerad en eller två gånger mot valpsjuka, parvo och kennelhosta beroende på tidpunkt för leverans
 • är avmaskad vid behov
 • är veterinärbesiktigad (intyg ej äldre än 7 dagar)
 • åtföljs av adekvat information om föräldrardjuren
 • har egen veterinärvårdsförsäkring som jag vill att du tar över och är doldafelförsäkrad i tre år
 • får med sig ett "valppaket" innehållande bl.a. mat för den första tiden, leksak, halsband, koppel, bajspåsar och filt/pläd
 • åtföljs av allmäna och speciella råd
 • Sist men inte minst, livslång support från mig 

Om du är intresserad av rasen, lyssna på podavsnittet om kooiker!

Här en artikel som skrivits av en uppfödarkollega i USA. Hon beskriver en del av det som kan vara svårt med rasen. Mycket viktig info att förstå och ta till sig innan man går vidare i sina tankar om att köpa en kooiker! 
 

Artiklar som beskriver rasen

Anya med valp
S*Miltassia´s Angeleyes med sin son James Blond
S*Miltassia´s Zara med unge
Zelda
James Blond
kull av Lykka

Lite intressanta filmer på fosterutvecklingen

 

Have you ever seen a dog fetus? 

 

Pups in the womb