26981417_183234985757741_1484545445_o

Tips till dig som går i valptankar!

Rasklubbens uppdaterade rasbeskrivning. Passar en kooiker för mig?

Nedan finns texten kopierad från Skoois hemsidas

Mentalitet och egenskaper

 Nederlandse Kooikerhondje - den söta gårdshunden med stor kapacitet och integritet!

Fantastiskt vacker och precis lagom i storlek attraherar kooikern många valpköpare. Rasen är en alert, aktiv och intelligent hund med gladlynt temperament och mycket lättlärd. De utvecklar ofta starka personligheter med mycket charm. Men den här rasen besitter större kapacitet och är mer krävande i sin mentalitet än vad det söta utseendet vittnar om. Med den här texten vill vi i rasklubben försöka få dig som nyfiken valpspekulant att förstå vad kooikern är för typ av hund, dess egenskaper och mentalitet.

En kooiker älskar sin familj och vänner över allt annat och lyckan vet inga gränser i glädje och kärlek de visar sina närmaste. En vuxen kooiker kan ofta vara reserverad och avvaktande mot främlingar. Det innebär att de ignorerar eller hälsar snabbt och lite nonchalant. En osäkrare kooiker kan reagera utåt om man försöker pressa den till att hälsa på någon den inte vill. Men variationen inom rasen är stor och det finns många individer som glatt hälsar på nya bekantskaper.

Det är en hund som är duktig på hundspråk och känslig för andra hundars signaler. Kooikrar pratar ofta högt och tydligt, både med kroppen och röstresurserna. De kan ibland uppfattas som tuffa i sin attityd mot andra hundar - när de i själva verket är oerhört tydliga i sitt språk. De tycker inte om påträngande eller yviga hundar, dessa kan få en skarp tillsägelse av kooikern. Klumpiga hundar som inte respekterar kooikerns integritet gör sig icke besvär.

Kooikrar är energiknippen och tar sig an vardagens äventyr med stor lust. För kooikern räcker det inte med en vända runt kvarteret utan de kräver mer motion och aktivering än det, dvs rasen är inte en hund som nöjer sig med att ”bara vara”, även om de gärna tar ett par lata dagar på soffan. De önskar sig tid tillsammans med sin ägare och tycker om kluriga uppgifter att lösa. Att använda sin nos i olika aktiviteter är också något en kooiker tycker om. Kooikern älskar att springa och "kooikerfnatt" är därför inte en ovanlig syn. 
Mentalitet och egenskaper
Kooikern behöver en mild men stadig uppfostran med mycket stöd. De är lättlärda och ofta enkla som valpar då de är nyfikna och öppna mot främmande människor och omgivningen. Vartefter den lilla valpen växer så sluter den sig allt mer, reservation, integritet och känslighet växer fram. Runt ca 1-2 års ålder kan den förändras till en mer krävande individ, som ibland ställer höga krav på sin ägare i förståelse och tillit under en period innan den har landat i sin roll. Man brukar säga att en kooiker utvecklas i flera olika stadier. Generellt kan man säga att det först är vid ca vid 4 års ålder de börjar bli färdiga både kroppsligt och mentalt. Men den individuella variationen är stor.

I sitt ursprungliga arbete i en Eendenkooi krävdes det av kooikern att de klarade av att arbeta både tyst och självständigt men i samarbete med sin förare. Du kan därför förvänta dig ett visst mått självständighet tillsammans med en mjuk följsamhet och lättlärdhet. Dessutom var de vaktande och larmande gårdshundar, där kan du vänta dig en hund som har stenkoll på omgivningen och som högt och intensivt talar om när besökare än på ingång. Därtill hade kooikern i uppgift att se efter skadedjur i omgivningen vilket har gett egenskaper så som skärpa, reaktionssnabbhet och jaktinstinkt.

Någonstans här hoppas vi att du som valpspekulant börjar förstå att den attraktiva och lagom stora holländska gårdshunden besitter mer krävande egenskaper än vad dess utseende och storlek först ger sken av. Är du fortfarande intresserad av vår alldeles underbara ras så har du en fantastisk resa framför dig. En kooiker lämnar ingen oberörd.


Vill du skaffa en Kooiker?
För vem passar en kooiker?


Kooikern är en utmaning. Att skaffa en kooiker betyder att man är beredd på att utvecklas i sin roll som hundägare. Kooikern är en komplex ras som är spännande att leva ihop med. De är oerhört känsliga hundar med stor integritet och personlighet. En kooiker passar en ägare som är beredd att lägga mycket tid på sin hund. De älskar att få vara med sin familj, hitta på saker och att känna sig delaktiga och nära. De vill inte lämnas ensamma för mycket.

De kräver en ägare med mycket humor, ödmjukhet och flexibilitet som kan vara en tydlig ovillkorlig trygg punkt. Kooikrarna har väldigt starka karaktärer och kräver att man förstår och accepterar dem. Annars tappar de lätt förtroende och kan utveckla rädsla och osäkerhet. Deras signalkänslighet i kombination med den snabba reaktionsförmågan gör att det ibland är svårt att hänga med i svängarna som ägare.

En kooiker skaffar man för att man har förälskat sig i alla dess egenskaper och ser de som fördelar istället för hinder. En kooiker mår bäst om den får vara sig själv, i en trygg relation med sin ägare. De är mycket samarbetsvilliga men det är oftast på deras egna villkor. Börjar man ställa för höga krav och tar bort det roliga i samarbetet får man en kooiker som söker sig bort istället för att välja dig.

Kooikern trivs på vandring i fjällen, i skidspåret, till badstranden, långa promenader och vill definitivt ta igen sig framför öppna spisen eller utsträckta i soffan efter dagens aktivitet. Vill man träna någon av dagens alla hundsporter hakar en kooiker på med liv och lust så länge man som tränare förstår att med krav kommer man ingenstans, men med lek har ni nyckeln till en glädjefull träning. Rasen är allround och finns representerad inom de flesta tävlingsgrenar. 

Att tänka på:
Med sin känslighet, reservation och integritet så kan en kooiker ha svårt för miljön i en barnfamilj. Känsligheten gör att kooikern kan känna sig stressad av överstimulans. Reservationen kan göra att medföljande kompisar till barnen blir ett problem. Integriteten betyder att en kooiker kan ha svårt för närgångna barn som ännu inte har lärt sig att respektera hundens personliga sfär. Men sin språkkänslighet i kombination med barns ofta yviga rörelsemönster kan kooikern tycka att situationen blir jobbig att hantera.

Det finns även kooikrar som trivs jättebra i barnfamiljer så om ni funderar på om kooikern är rätt ras för er och har barn eller barnbarn så kontakta någon av våra duktiga uppfödare så kan de guida er vidare.
 
Vill du veta mer?
Vill du veta mer?
Det är alltid bra att träffa flera hundar inom den ras man är intresserad av. I första hand är det en god idé att ta kontakt med någon av våra uppfödare som ni finner under fliken "kennlar, avel och planerade kullar". Att besöka en utställning, hundmässa eller kooikerpromenad/träff som våra medlemmar anordnar runtom i Sverige är också en bra tips. De allra flesta kooikerägare brukar gärna vilja berätta mer om vår fina ras. Det är viktigt att tänka på att en hund är en individ och de har alla olika personligheter.
 
När ni har bestämt er för att skaffa en Kooiker kan ni kika och se om vi listar några valpkullar, annars kan ni ta kontakt med någon av uppfödarna och fråga om planerade kullar. De som föder upp Kooiker vill gärna försäkra sig om att valparna hamnar hos rätt ägare/i rätt familj så räkna med att uppfödaren vill etablera en kontakt mer er.

 

Kurs online Skaffa valp

En bra sida när man går i valptankar eller tillochmed fått klart att man får en valp hittar du här

Att köpa kattunge eller valp från mig

Det är oerhört lätt att förälska sig i en liten söt valp eller kattunge men ansvaret är så mycket större än att tycka att djuret är gulligt.

Det är viktigt att sätta sig in i vad det innebär att ha det djurslag man valt och vilka speciella egenskaper den ras man är intresserad av har.

För mig innebär det att man läser på ordentligt och också pratar med andra som har just den rasen och dessutom besöker uppfödare och kanske någon utställning eller annan aktivitet där man kan träffa både djuren och deras människor.

När man väl förstått djurets behov och insett att man kan möta dessa är man redo att hitta den uppfödare som man känner tillit till och kan tänka sig att ha kontakt med hela djurets liv.

Det är för mig viktigt att få en långvarig kontakt där jag kan få rapporter om hur djuret utvecklas och mår och jag hoppas också få vara till stöd när funderingar eller bekymmer uppstår, smått som stort. För det fortsatta avelsarbetet är just uppföljningen av de småttingar som lämnar mig oerhört värdefull.

Mina kattungar och valpar lever som en del av familjen och bereds den vila och ro, likväl den stimulans som utvecklingen kräver. De är alla personligheter och jag försöker se till att rätt valp/kattunge kommer till rätt familj och vice versa. Detta innebär att trots att intresserade familjer är toppen på alla sätt och vis kanske det inte finns en valp/kattunge med passande personlighet i tillgänglig kull till den familjen. Det här är viktigt eftersom jag vill att alla ska trivas med varandra och att tillvaron ska vara så enkel som möjligt. Som en följd av detta kan det också bli så att man får besked om vilken valp/kattunge som är aktuell rätt tight inpå leverans.

Att det finns tillgängliga valpar/kattungar innebär således inte att det per automatik är grönt ljus för ett köp. Vi måste etablera en kontakt som gör att jag förstår vad ni har för förväntningar på ert köp och vad ni har att erbjuda den nya fyrbenta familjemedlemmen. Så om du är nyfiken på rasen och vill veta mer dra dig inte för att slå en signal, fråga hellre för mycket än för lite :-) Jag tillämpar inte ett kösystem som bygger på längst tid i kön får köpa först, utan det är som sagt en matchning mellan de valpar/kattungar och intresserade familjer som finns tillgängliga. Jag förbehåller mig rätten att välja mina valpköpare utifrån mina kriterier. Att en liten blir kvar en tid hos mig trots att den är leveransklar är inget problem om rätt familj inte dykt upp.

Du som funderar på att skaffa en kooiker bör vara lyhörd på denna reaktiva och sensitiva hund.  Kooikern behöver mycket vägledning under de första tre åren. Glädje, tålamod och trygghet ska vara ledord! Det handlar om att bygga en tillitsfull relation med hunden, inte så mycket om att sitta fint och uppföra sig till att börja med, det hinns med det också. Har du en trygg och tillitsfull hund går inlärningen så mycket bättre och snabbare. Låt den första tiden präglas av samvaro och att ha roligt, ur glädjen kommer gemenskapen som är så värdefull för fortsättningen. Om du är intresserad av hur din hund upplever sin tillvaro och beredd att förstå hundens känslor kommer du få ett mycket intressant och roligt hundägande.

Kooikern är en glad och aktiv hund som behöver både fysisk och mental stimulans. Det innebär inte nödvändigtvis att man måste tävla med sin hund, bara att hunden måste erbjudas aktiviteter som stimulerar och tillgodoser hundens behov. Att bara gå långa skogspromenader är för de flesta inte tillräckligt utan någon form av aktivering med nosarbete (t.ex. spår, sök, viltspår) och/eller annan aktivitet (t.ex. rallylydnad, freestyle, agility, trickträning, lydnad) behövs för att din hund ska vara tillfreds och bli lugn och nöjd.

Det är lätt att ha roligt med sin kooiker då de ofta är pigga på det mesta! Man får dock inte glömma bort den så viktiga vilan och återhämtningen.

Du som funderar på att skaffa en abessinier bör vara beredd på att det inte finns någon vrå i ditt hem som katten inte kommer att finna som intressant. De är både högt och lågt. Ofta är de matfriska och man behöver därför se till att de får rätt förhållande mellan mängden mat och motion. Att lämna sin egen mat obevakad är oftast en dålig strategi då abessiniern tycks leva med devisen "att stulet är godast". De lär sig lätt att öppna dörrar vilket kan vara viktigt att ha koll på om man vill ha kvar sin katt inomhus. Här en länk som har en väl illustrande bild och en läsvärd text!

En abessinier är en intelligent katt som kräver stimulans i form av lek och kanske lite klurigheter att lösa samt massor med kel. Många abessinier sitter gärna på axeln och hänger med i det du gör, en och annan hjälpande tass brukar också erbjudas. Du bör kunna leva med att ha ett klös- och klätterträd i din bostad då det är en möbel som katten både behöver och uppskattar. Dessutom skonas dina möbler från ett av kattens grundbehov som klösningen utgör.

När det väl är dags för leverans

Kattungar levereras mellan 12-14 veckors ålder och hundvalpar mellan 8-10 veckors ålder, allt beroende på ungens/valpens mognad.

Kattungen

  • är registrerad i Sveriges Kattklubbars Riksorganisation, SVERAK och åtföljs av registreringsbevis (=stamtavla)
  • är chipmärkt
  • är grundvaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva
  • är avmaskad vid behov
  • är veterinärbesiktigad (intyg ej äldre än 7 dagar)
  • åtföljs av adekvat hälsoinformation om föräldrardjuren
  • har egen veterinärvårdsförsäkring som jag vill att ni tar över och är doldafelförsäkrad i tre år
  • får med sig ett "kattungepaket" innehållande bl.a. mat för den första tiden, leksak och filt
  • åtföljs av allmäna och speciella råd

Hundvalpen

  • är registrerad i Svenska Kennel Klubben, SKK och åtföljs av registreringsbevis (=stamtavla)
  • är chipmärkt
  • är grundvaccinerad en eller två gånger mot valpsjuka, parvo och kennelhosta beroende på tidpunkt för leverans
  • är avmaskad vid behov
  • är veterinärbesiktigad (intyg ej äldre än 7 dagar)
  • åtföljs av adekvat information om föräldrardjuren
  • har egen veterinärvårdsförsäkring som jag vill att du tar över och är doldafelförsäkrad i tre år
  • får med sig ett "valppaket" innehållande bl.a. mat för den första tiden, leksak, halsband, koppel, bajspåsar och filt/pläd
  • åtföljs av allmäna och speciella råd
  • Sist men inte minst, livslång support från mig 

Om du är intresserad av rasen, lyssna på podavsnittet om kooiker!

Här en artikel som skrivits av en uppfödarkollega i USA. Hon beskriver en del av det som kan vara svårt med rasen. Mycket viktig info att förstå och ta till sig innan man går vidare i sina tankar om att köpa en kooiker! 
 

Artiklar som beskriver rasen

Här finns en artikel på engelska om kooikerns temperament. Mycket matnyttigt om du funderar på om kooiker är rasen för dig
https://criterionkooikers.com/2019/12/26/thoughts-on-kooikerhondje-temperament/?fbclid=IwAR2dHbjTMya6xZwE-G2UMDtD1smGDVPyCS21GGT1KEapKDfEsU_d80LME8A

Anya med valp
S*Miltassia´s Angeleyes med sin son James Blond
S*Miltassia´s Zara med unge
Zelda
James Blond
kull av Lykka

Lite intressanta filmer på fosterutvecklingen

 

Have you ever seen a dog fetus? 

 

Pups in the womb