26981417_183234985757741_1484545445_o

Abessinier

Foto:Maria Westling
Bamse - S*Miltassia´s Varavuth

Såhär skriver Sveriges kattklubbars riksförbund, SVERAK om rasen på sin hemsida, http://www.sverak.se/SVERAK/Om_katt/index_raser.htm

 

"Om rasen ABESSINIER

Abessiniern, abyn, är elegant, livlig och nyfiken. Den är läraktig och vill gärna vara med när det händer saker i hemmet.

Abyns päls är unik! Den är kort, spänstig och tätliggande med dubbel eller trippel ticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar.

Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös. Benen är långa och slanka med små ovala tassar. Svansen ska vara tämligen lång och avsmalnande mot tippen.

Abyn har ett kilformat ansikte och ganska stora öron som gärna kan vara tofsade. Det ska vara god bredd mellan öronen som ska vara breda vid basen. De stora ögonen är mandelformade, lysande och uttrycksfulla och runt ögonen ser det ut som om den har eyeliner. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön.

ABESSINIER – historia och ursprung

Abessiniern liknar katter som avbildats i egyptiska pyramider och tempel. Den kallas ibland för en levande modell till gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud. Egyptiska tamkatter blev helgade åt gudinnan Bastet och dessa katter värderades så högt att det var belagt med dödsstraff att döda dem. Tempelkatterna blev efter döden svepta och mumifierade.

Den första abessiniern registrerades i England 1896. Rasen kan ha kommit direkt från landet Abessinien. Man vet att en dam förde hem en katt, Zula, från Abessinien 1868 som segertrofé. Det sägs även att många sjömän tog med sig katter med tickad päls från just dessa trakter. Att dessa katter skulle utgöra grunden till rasen ifrågasätts idag. Troligen har anlaget för tickad päls kommit till England med hjälp av romare, som tog med sig katter under den tidiga romartiden. Långt senare har anlaget för den vackra pälsen tagits tillvara av kattuppfödare i England. Kanske är det en kombination av de gamla huskatterna från romartid och nytillskotten från Abessinien i slutet av 1800-talet som ledde fram till den raskatt som idag heter abessinier.

Den första specialklubben för abessinier bildades i England 1929. Till Skandinavien kom ett fåtal abessinier under 1930-talet. Till Sverige importerades sedan de första abessinierna från England 1953."

Hälsoprogram

Det finns för närvarande hälsoprogram som berör abessinier avseende två ärftliga sjukdomar.

 

PRA, progressiv retinal atrofi

 

SVERAKs hälsoprogram för PRA på abessinier

 

PK-brist, puryvat kinas brist

 

SVERAKs hälsoprogram för PK-brist på abessinier

Foto: Maria Westling
Dessi - S*Karmafallets Lucky Destiny
Loi - Mikkar Vindaloo