26981417_183234985757741_1484545445_o

2019

 2019-12-31
Som vanligt blir det en översiktlig summering av året som gått. 
Valplyckan har stått oss bi i år! Först ut var Fenna med sina åtta valpar. De har nu hunnit bli tio månader och börjar visa framfötterna i olika sammanhang. Jojo blev nordisk juniorvinnare-19 på Hundmässan i december och Milo är på god väg mot ett championat i viltspår! Fenna själv har mognat efter valparna och börjat tävla i både rally, lydnad och agility. Men inte minst blev hon 2a bästa tik på Hundmässan med cert! 
Fennas sista valp hade inte mer än lämnat boet så var det dags för Lova att gå på dejt! Hon nöjde sig inte med en dejt utan såg till att det blev två! Vilket resulterade i nio små underverk efter två fäder veckan efter midsommar. 
Större delen av året har alltså spenderats hemma med valpar. När Lovas sista valp lämnat, kastade vi oss huvudstupa och otränade ut på rallyplanerna. Zally älskar att köra rally, men förbehållet är att det sker på det vis hon tycker är kul, och så får det bli! Även gamla hundar ska ha kul! Om nån undrar vad man gör på planen med en sån yster och kreativ hund så är det just för att roa henne. Dock lyckades hon leverera på SSBKs klubbmästerskap och fick även i år stå överst på pallen! 
Lova intog också pallplats, för henne första gången! Hon har också fått sitt första godkända resultat i nybörjarklassen. 
Anya har klarat av fortsättningsklassen(med ett par pallplaceringar) och vi siktar på avancerad klass nån gång under året. 
Vi har också tränat specialsök i en liten grupp med en mycket speciell och lite hemlig måldoft! Hundarna älskar den träningen. 
Ture har rest världen runt och skaffat sig en lång rad nya titlar både inom agilityn och i utställningsringen, men inte minst var han med och tog SM-guld i lag! Helt galet bra!
Teya har skaffat sig titeln RLDA och siktar nu mot nästa klass!
Tara blir nu i dagarna klar med sin årslånga specilasökutbildning och fick dessutom med sig ett fint reultat från den Holländska kooikerspecialen.
Max har blivit pappa till två kullar under året. 6+6 härliga småttingar!
Några av er har haft ett tufft år med era hundar, men som tur är börjar det ljusna även där <3
Oavsett om man tävlat så är det så underbart att ta del av alla "mina valpars" vardagliga äventyr! I år blev det många underbara nya bekantskaper. Jättekul! Ni är alla betydelsefulla för mig!
Det vi önskar oss för nästa år är att hälsan får vara bra( kommer högt upp på listan med äldre hund) och att vi kommer ha kul tillsammans jag och hundarna! 
Lova kommer tillsammans med Tara att börja en årslång utbildning till id-hund. Jättespännande! Specialsöksträningen i "hemliga" gruppen kommer också fortsätta. Sen blir det säkert en del rally och vem vet, kanske lite lydnad också. 
På valpfronten hoppas vi på ett par kullar under året, men är mycket ödmjuka inför att det är mycket som ska stämma. 

Med det vill jag önska alla ett riktigt GOTT NYTT 2020!
 

2019-12-23
Vi önskar er alla en riktigt GOD JUL!

Jojo med sin fina Nordic winner rosett Jojo med sin fina Nordic winner rosett

2019-12-20
Nu har det gått några dagar sedan Stockholm hundmässa Nordic winner-19.
37 anmälda hundar och oerhört många vackra hundar i ringen! Vill börja med att gratulera vinnande hundar BIR Wenarjas Birk Mattis och BIM Qunacks Favor Noble Noisette  två vackra värdiga vinnare !!
En tysk domare vid namn H.Assenmacher-Feyel dömde rasen.
Glad över att se så glada avspända hundar i ringen med undantag av några enstaka unga eller orutinerade hundar.
Från min uppfödning var det tio hundar med. De fick genomgående bra omdömen och mestadels högre valörer på bedömningarna. Oerhört tacksam för att mina valpköpare kom och var med och visade sina fina hundar ❤ Syskonen Ture och Fenna placerade sig som 2 i respektive kön med nordiska reserv cert! Tikarnas cert gick till Fenna 
Fennas dotter Jojo som gjorde debut på officiell utställning blev bästa juniortik och därmed nordisk juniorvinnare-19 och slutade som BIM-junior med en Crufts nominering.
Av de tolv ck som delades ut landade fem hos ”mina” hundar! Två med excellent, två very good och en good därtill.
Zally hade avelsgrupp med sina avkommor Teya, Kira, Fenna och Ture. Mycket översvallande omdömen som avslutades med ”Compliments to the owner”
I uppfödarklassen visade jag en junior, Jojo, en unghund, Tara, en champion, Ture, och en veteran, Anya. Omdömet där var inte sämre och domaren tyckte det var kul med fyra olika kombinationer i så varierande ålder som alla höll hög klass (alla hade fått ck). Även där avslutades med ”Big comlpiments to the breeder!”

Helgen innan var lilla Helvi på utställning i Helsingfors. Hon är så ung fortfarande att det är valpklass som gäller. HP båda dagarna och den ena dagen också BIR-valp! Stort grattis till matte Saara!

Vintersolståndet är om ett par dagar och sen återvänder ljuset så sakteliga till oss här i norr! Men nu myser vi i stearinljusens och brasornas sken. Det har sin charm det också. Hundarna njuter av att kunna röra sig i skog och mark och vi är ute så mycket vi kan de få ljusa timmarna vi har. Lite inomhusträning blir det nån dag emellanåt också.
 

2019-11-25
Vi har varit på en härlig resa med många fina möten! VHNK, den holländska kooikerklubben höll sin clubshow den 16 november. Där möts kooikerälskare/kooikeruppfödare från hela världen!Ett möte hölls också för uppfödare där man diskuterade angelägna ämnen som behöver behandlas vidare i större skala för att hålla rasen på rätt kurs. Nästan 150 hundar visades upp. Variationen är stor och alla har nåt även om bara ett fåtal går hem med priser. En som fick pris med sig hem var Tara (av Teyfi) som placerades som 2a i unghundsklassen! Jätteskoj! Stort grattis till matte Lena <3
Teya och Zally ställdes också ut men hamnade utanför prispallen denna gång.
På vägen ner mot Holland hann vi med att träffa Kira (av Fenpix) och Wesley (av Fenpix), lite för kort tyvärr men oerhört kul att se dem för första gången sedan de flyttade hemifrån. 
Väl i Holland var det mer släktmöte, Piper av Lykka. En superglad kille som är bror med Lova och Teya. 
Sightseeing både i Holland och Tyskland på hemvägen och ytterligare ett par stopp för möten med "hundvänner".
Igår hade vi en syskonträff för kull Yala (Anya x Lars) i Ulriksdals slottsträdgård. Melwin, Allie, Otto och Heidi kom och de glorde sig fint på bild i slottsmilö! Tack för en trevlig eftermiddag<3
 

2019-11-10
Förra helgen var vi och tävlade rallylydnad. Anya fick med sig 99p och en förstaplacering i förtsättningsklassen och Lova fick sitt första officiella resultat i nybörjarklassen. 
Idag har vi haft valpträff med Lovas valpar. Ett riktigt ruskigt novemberväder bjöds, men hela 7 av 9 trotsade vädret och kom för en stunds bus och korvgrillning. Superkul att träffa alla finingarna som såklart vuxit till sig sen jag såg dem senast! Tack snälla ni för att ni kom <3
Bilder från dagen finns här

2019-10-29
Vackra höstdagar med kaffe i solen och långa långa promenader är underbart och känns extremt priviligerat att få ha. Är väldigt bortskämd med vackra vyer här på Muskö, men vi har varit på utflykt till Stendörrens naturreservat. Väldigt fint och ordnat med hängbroar så att man kan vandra ut på öarna.
Lite specialsöksträning inomhus de dagar vi föredrar att vara inne. Zally, Anya, Lova. Harry och Hazze är alla duktiga och utvecklas. Kaffepauserna har alltid varit ett populärt inslag i hundträningen. Senast tog Lova instruktörens knä i besittning och sedan dök hon i kaffekoppen. Hundar ska inte dricka kaffe men när det blir lite skummad mjök kvar vill hon absolut ha den.
Ture har varit ute i världen (Estland) på utställning och kommit hem med ny titel, Estnisk utställningschampion! Grattis till det otroligt aktiva teamet Daina o Ture!
Finbesök av en stilig herre, Otto, har vi också haft. Anya och Otto tog en svängom.
Klubbmästerskap i rallylydnad på SSBK brukar vara ett trevligt evenemang så vi deltog i år igen. Lova överraskade med en fin runda i nybörjarklassen och fick för första gången kliva upp på prispallen på en 2a plats! 
Zally som numera roar sig i mästarklass och gärna gör momenten efter eget huvud, det blir roligare så, skrällde till med 98 p och vann mästarklassen och blev för andra året i rad klubbmästare i rallylydnad. Vädret var bedrövligt med väta från ovan och lervälling från nedan, men det gick ju bra ändå :-)
 

loading...

2019-09-30
Nu blir det massa gratulationer till aktiva valpköpare som visat framtassarna i olika sammanhang. 
Milo av Fenpix har varit på sin första inofficiella utställning och hanterade situationen fint och fick med sig fin kritik som lovar gott för framtiden! Grattis Milo med handler! <3
Milos mamma Fenna av Zaleo har legat i hårt i helgen med tävlingar både lördag och söndag. Lördagens inofficiella agilitytävling gav en vinst och en disk. Fenna deltog även i barnklassen där hon blev 2a. På söndagen var det officiell rallylydnad med två kvalificerande resultat som gav Fenna titeln RLDN och en kvalificering till Agria rallycup! Superbra jobbat och grattis till Amanda och Fenna! <3
Fennas bror Ture (Adventure) av Zaleo har varit i Finland på internationell utställning och fick med sig ett finskt utställningschampionat och blev också Internationell utställningschampion!! 
Ture är den första hunden från kenneln som får den titeln så lite extra roligt var det. STORT grattis till Daina och Ture som nu börjar få ett nästan ohanterligt långt namn ;-) <3
Själv har jag varit på kooikerpromenad  i Tyresta nationalpark.  Härligt höstväder och trevigt sällskap. En liten tapper skara kooikerägare och några intressenter gick en fin runda och avslutade med lunch/gofika utomhus på det fina fiket där. Lilla Chui av LoveCall kom och hälsade och gick en liten bit för miljöträningen. Massa goa pussar fick jag. Så mysigt att träffa henne.

loading...
Yaco av Teyfi Foto: O. Höiden Yaco av Teyfi Foto: O. Höiden

2019-09-22
Syskonen Vida och Yaco från kull Teyfi har inte träffats sedan de var små, men i förra veckan möttes de i fjällen och Ola Höiden dokumenterade med vackra biler som kan ses här
Igår var det inofficiell utställning i Örebro och Jojo av Fenpix gjorde debut i utställningsringen. Det gick lysande :-) BIR valp med HP och en 3e placering i gruppen! Stort Grattis till Jojo och matte Elisabeth!! <3
 

Minoo av LoveCall Minoo av LoveCall

2019-09-21
Nu blev det ett långt glapp i uppdateringen. Hemmet är återställt efter valpisarna och vi myser med brasa på kvällarna. Vädret har varit underbart så Pinglorna och jag har varit ute så mycket vi kan. Träning av nosar med specilasök är vi igång med och även rallyn har vi skakat liv i. 
Rapporterna från valparna är positiva och de nya familjerna har fullt upp med sina små krokodiler. Fennas valpar är nu 7 månader och börjar komma in i den första lite mer krävande utvecklingsfasen med hormoner som pratar högt. 
Anya tävlade rallylydnad förra helgen och det gick över för väntan bra :-) Hon klarade av fortsättningsklassen och fick titeln RLDF! En pallplats kändes som extra bonus.Nu får vi gå i gång med att lära högerhandling innan vi kommer vidare i klasserna. 
Teya tävlade också rally förra helgen. Hon tog sitt sista godkända resultat i avancerad klassen och lyckades dessutom med flera pallplaceringar! Teya får lägga till RLDA till namnet. Hon är duktig lilla Teya <3 Grattis Lena och Teya!
Zally har också tävlat men utan resultat som syns i listorna. Vinner gör hon varje gång då hon har såååå himla roligt, gladare hund på tävling får man leta efter. Så energisk att hon hinner med ett par extra moment mellan skyltarna. En sann fröjd att jobba med henne om målet är att ha kul!
Lova är nu i princip hårlös, ALL päls har trillat av efter valparna. 
Nu har ett ryggskott satt stopp för all aktivitet, men rehabbar så gott jag kan för att kunna komma igång så snart det går.
Intresset för rasen är fortsatt stort. Ni som är nyfikna på rasen kom gärna på kooikerpromenad nästa helg! Se blänkaren uppe till vänster.

2019-08-29
Äntligen kom så resultatet av DNA-proven på valpisarna. Luna, Prassel och Bibbi har Tim till pappa. Esther, Mira, Aske,Helvi. Minoo och Chui har Calli till pappa. Oerhört roligt att det blev valpar från båda fäderna! 
I kväll åkte sista valpen. Känns riktigt tomt...Aske har varit ensam valp här i ett dygn och det har varit så mysigt. Han och Lova har lekt hela tiden, precis som om de kände på sig att de måste passa på. Får se om jag märker nåt på Lova kommande dagar.
Nu återstår storstädning och att organisera allt så det blir smidigt nästa gång det kommer valpar. 
Även om det är tomt, så ser jag fram emot att tillbringa tid med mina hundar och göra sånt de tycker är roligt!Jag hoppas ju få ta del av valparnas äventyr i form av bild och meddelanden ett bra tag till! Ett stort lycka till, till alla familjer som fått hem en lite valp nu! <3

2019-08-21
Åtta veckor blev de små gosnosarna idag! Vart har tiden tagit vägen??? 
Snart dags för dem att ge sig ut på det stora äventyret, flytta hemifrån! Fyran saknar ännu ett eget hem att flytta till. Många är intresserade men jag vet vilken typ av hem jag vill ha till honom, så jag väntar tills rätt familj dyker upp. 
Dagarna fylls med mycket nu, egen lek och mer genomtänkta aktiviteter. Idag blev det bl.a. lek med kusin Tara. De tyckte det var jättekul att träffa henne. 
Fick en speciell hemleverans idag :-) Zally fick fina diplom och rosetter som 2a i årets veterankooiker och 3a i årets lydnadskooiker. Priserna gäller för 2018. Även Teya fick en fin rosett för årets lydnadskooiker 4e plats! Tack snälla Jennifer för att du kom med de fina priserna och för en trevlig kväll!

2019-08-17
Kameran har varit framme idag. Så det finns lite nya bilder på busarna <3

2019-08-15
Första besöksfria dagen på flera veckor....Idag har vi bara varit. Lekt med stora som små hundar. Gjort en liten utflykt med valpisarna, där vi mötte en massa trevliga små och stora människor som donade med valparna en go stund. Anya har kört lek- och grävagropskola med valparna. De är imponerade av henne och vill gärna vara med. 
Avslutade dagen med en lång och skön prommis med mina pinglor. Plötsligt slog det mig att tiden med den här kullen har gått väldigt fort...dröjer inte länge innan det flyttar vidare. En härlig tid har det varit :-) men det blir skönt med lite valpfri tid ett tag nu.

2019-08-14
Väntar otåligt på besked från labbet om faderskapstestet. Lite tankar om vart valparna ska ta vägen börjar ta form. Väntar på återkoppling från de familjer jag träffat de senaste dagarna. Ni som tackat ja till valp, var snälla och lägg till mig på FB, så ska jag börja dela information som är bra att ha innan valpen kommer hem. 
Lite nya bilder från de senaste dagarna :-)

2019-08-10
En liten biltur med valpisarna idag. Vi åkte till affären och minglade lite med alla sorters folk. Det är underbart hur glada och öpna alla männniskor blir när det är valpar med. Fick mig till livs en hel del historier om olika hundar som delat deras liv. Det är så mycket kärlek i att ha hund! <3
Valparna är nu helt utslagna efter utflykten. Inga bilder eftersom valpar som ska gå i koppel första gången är svårkombinerat med kamerahantering. Men lite bilder från dagens bus hemma blev det :-)

2019-08-08
Lite nya bilder från idag

2019-08-04
Besöken avlöser varandra och det är superkul. I kväll kopplade hundarna av med lite gott att tugga på. Bilder här

2019-08-01
Lite nya bilder idag!

Tim Tim

2019-07-31
Fem veckor idag! Tyvärr inte haft tid att fotografera alla valparna idag. Några fastnade på bild i morse.
Vi har haft veterinären här som hjälpt till med DNA-testning. Så nu blir det spännande väntan på resultatet.
Pappa Tim kom också hit på testning och så himla glad Lova blev att se honom <3 
Nu går dagarna i flygande fläng. Plötsligt är det världens ös på valparna och ALLT ska bitas i och undersökas. De är såklart mysiga och vill gosa också, men helst när batterierna håller på att ta slut.
Nu är det besök varje dag, jättekul :-)

2019-07-26
Sommarvärme delux! Gäller att hitta skugga för småttingarna. På förmiddagen var de ute i gröngräset och upptäckte terrängen. Jag har ganska kuperat så det är bra gympa för små korta valpben. 
Vi fick sen besök  av moster Teya och kusin Tara. Det var superspännande för både Tara och valparna. Ett riktigt skådespel att kika på en lång stund. 
Lova har börjat göra så kallade upplägg, dvs att hon kastar upp halvsmält mat till valparna. En gammal funktion som hänger med sedan "vargtiden". Det är ett led i att  börja avvänja valparna. Nu har det här gänget ätit riktigt mat ett tag men de tackade mamma och åt hungrigt. 
Bordsskicket är det annars inte så mycket bevänt med. En liten filur var med bussugen än hungrig till middagen. Bilder på det och lite annat från dagen här

2019-07-24
Valparnas dagar är fyllda med upptäckarlust. Allt ska utforskas. Nu börjar de få upp farten och inom kort kommer jag ha världsrekord i att räkna till nio snabbast ;-)
Valparna är ute hela dagarna, leker,sover och äter ute. Moster o mormor har blivit mer intressanta och träning i att kommunicera med respekt är påbörjad.
Ja, nu räcker dagarna nästan inte till, men som tur är sover de rätt långa pass ännu.

2019-07-20
Utvecklingen går snabbt nu. De äter kött så det står härliga till. De har också börjat få vara ute. De leker, sover och äter ute. Idag har de badat lite också. Riktigt nyfikna är de såklart. Men också gosiga och vill sitta i famnen. Lite nya biler och ett par små filmer på valparnas sida.

2019-07-17
Treveckors bilderna ligger nu på valparnas sida :-)

Äta ute :-) Äta ute :-)

2019-07-16
Lugnet är ett minne blott :-) När de är vakna är det full rulle med den motoriska träningen. Med hyfsat målmedvetna steg kommer de och vill upp i knät. De har fått börja äta riktig mat, dvs rått kött. Bara små smakportioner ännu. Alla tycker det är smaskens och äter med stor aptit! Tarm- och blåsfunktionen är i funktion, men mamma Lova sköter renhållningen utmärkt. Småttingarna har också fått komma ut i friskluften ett par gånger. Passade på med kameran idag när de var ute och bilderna ligger här.

2019-07-10
Två veckor idag. Fortfarande är det lugnt i valplådan. Alla valpar har öppnat sina ögon och de börjar så smått jobba för att komma upp på benen. 
De har flyttat ut i köket nu i en mindre valphage. Det blir en mellanstation innan stora valphagen och utelivet börjar. Anya är mycket nöjd med arrangemanget eftersom det finns en säng till henne här också. Tanken är väl att Lova ska kunna ligga där om hon vill vara nära valparna, men ändå kanske behöva vara ifred. Men det är alltid nån som har koll. Bäst är det när vi allihop är där tycker Lova :-)
Bilder finns på valparnas sida

2019-07-06
Nya bilder på valparna! Nu har det börjat glipa lite mellan ögonlocken på flera av dem. Alltid lika roligt när de öppnar ögonen. 

2019-07-03
Valparnas första vecka har varit lugn. Nu anar man att det kommer öppnas ögon inom kort. Lova sköter sina mamma-upgifter på bästa sätt och har Anya som support. Vi lullar på stilla och lugnt nu och njuter av lugnet före stormen!

2019-07-01

GRATTIS Daina och Ture till SM-guld i lag agility!!

Årets SM i agility är över. Jag har suttit klistrad framför live-sändningarna och följ Daina och Ture under helgens tävlingar. De har bjudit på snygg agility på hög nivå! 
De har tävlat både inividuellt och i lag. Laget heter Finn Fem Fel och består bara av kooikerhundar. Som nämnts tidigare var Ture och Daina stand in för mammaledigt ekipage. Förra året vann laget guld och det lyckades de med i år också!
Individuellt kvalade de direkt till final, och vilket grymt lopp de gjorde i finalen!!Tyvärr valde Ture fel väg vid sista hindret och fick till en disk, snacka om att snubbla på mållinjen. Kändes säkert inte kul just då men tror att i efterhand kan Daina ändå ta med sig känslan av ett fantastiskt lopp <3
Säger grattis till alla kooikerhundar och deras förare för fina prestationer i årets agility-SM. Oerhört roligt att rasen visar framfötterna på detta vis.
                                                          Återigen ett STORT GRATTIS till Daina och Ture!! 

2019-06-30
Valparna växer och mår bra. Nu har de fått en egen sida där bilder fylls på vartefter. Såhär i början blir det inte så mycket, men det kommer. Här hittar ni Lovas valpar

2019-06-29
GULD till kooikerlaget Finn Fem Fel idag på agility-SM!! Vilka stjärnor de är. Tre fantastiska förare och fyra lika fantastiska hundar. Vad som är extra roligt är att Daina och Ture fick vara med som stand in, då en lagmedlem var mammaledig. Och det gjorde de med den äran! Två nollade lopp. 
Under fredagen direktkvalade sig Ture dessutom till de individuella finalerna i morgon, genom att koma på sjunde plats av 108! 
Ett stort grattis till hela laget och till Daina för de enskilda insatserna i årets SM så här långt! Jag fortsätter att heja och hålla tummarna inför finalerna!

2019-06-27
Nu är de här! Lovas små underverk är inte svartvita skelett på en röntgenplåt längre, utan livs levande små magiska under <3
Hela nio valpar blev det, där två är hanar och resten tikar. Allt har gått bra, men Lova (och även jag) är lite trött och behöver lugn och ro för att ställa om till det nya läget. Det blev en marathon-förlossning som sög musten ur oss allihop. Hon hade ett bra värkarbete men ganska långa pauser mellan varje valp. 10 timmar mellan att första valpen kom ut tills den sista var ute. Så vi kommer att bara vara och vila nu.
Lova skäms bort med mycket kärlek och god mat och omvårdnad för att hon ska känna sig trygg och få bra näring, så att mjölken rinner till ordentligt. Anya håller ett vakande öga på Lova och småttingarna Hon fick vara med vid vägningen av valparna idag. Nio härliga små rumpor att att tvätta! Det är lycka tycker Anya! Valparna kommer växa upp med världens bästa Nanny-Anya!
De kommande två veckorna är känsliga så vi tar full hänsyn till Lova och valparnas behov och följer utvecklingen noga. Hoppas självklart att allt får fortgå normalt utan större bekymmer. Jättespännande att lära känna de här små nykomlingarna! Mer bilder kommer vartefter men fokus nu är inte på att fotografera utan på att det ska vara lugnt och tryggt!
Ni som är intresserade av valpar får gärna kommunicera via mail de närmaste dagarna. 

2019-06-20
I år blir midsommarfirandet lika lugnt som det var för sex år sedan. Då skulle Zally få sin 2a kull och nu är det Lova som föddes då, som ska bli mamma. Ungefär en veckas väntan kvar sen vet vad som göms i hennes tjocka mage.
Har idag röntgat hennes mage för att kunna ha lite beredskap i förlossningen om det skulle behövas. Det var rätt trångt därinne!
Jag önskar alla en riktigt härlig midsommar med  gammal bild av mina fina hundar som jag är mycket förtjust i.

2019-06-08
Idag har Tara och Zally varit på Stockholms kennelklubbs utställning. Tara fick en fin bedömning med excellent! Zally blev BIR-veteran och bästa tik BIM. Stort tack till Lena som visade båda hundarna på ett utmärkt sätt <3 

2019-06-06
På nationaldagen i högsommarväder hade vi valpträff för kull Fenpix. Underbart att få träffa några av de nu fyra månader gamla valparna. En eftermiddag full av bus. Självklart var kameran framme och bilder finns här

2019-06-05
Underbart sommarväder och vi passar på att njuta av bad och fika på klipporna. Lova som redan börjat bli riktigt rund tycker det är skönt att svalka sig.
Bilder här

2019-05-28
Idag är jag så glad att tårarna nästan kommer! Lova är dräktig! <3 Jag har haft en väldig otur med att få Lova dräktig, men nu äntligen ser det ut som om hon kommer få en kull veckan efter midsommar!
Så nu behöver jag inte fundera på att göra några semesterplaner. Det blir valpar som blir mitt sommarnöje!Håll nu tummarna att det går bra hela vägen! 
Hon har redan från parning visat tecken på att det hade tagit men jag har inte vågat hoppas förrän jag fick se de små <3 på skärmen. 

2019-05-12
Idag fyller Zally 11-år! Älskade kompis som börjar bli lite grå och man märker helt klart att hon varit med dett tag. Fortfarane full av upptåg och lust att jobba. När man har en lite äldre hund är varje dag en gåva <3
I tre dagar har jag roat mig med att vara på kurs i valputveckling. Superkul att nörda lite och lära sig nytt. Det gäller att hela tiden våga ifrågasätta det man gör och utvecklas ;-)

2019-05-03
Sköna maj är nu här men bjuder fortfarande på aprilväder. Den nytvättade och undanhängda vinterjackan är åter framplockad. Vi är ute mycket och luktar och lyssnar på våren även om det är lite svalt. 
Efter skönt påskfirande på annan ort har vi nu hittat tillbaka till vår vardag och hundarna trivs :-)

Alla valparna verkar ha landat väl i sina nya familjer. Det är en stor omställning både för valpar och familjer och tar en liten stund innan man synkar. Glädjer mig varje dag åt de inkommande rapporterna från Luleå i norr till Malmö i söder! Att skapa egna sidor för valparna kommer så fort inspirationen infinner sig. 

Har för närvarande besök av uppfödarkollega från Schweiz. Med är också Harrys avkommor Chepi och Gustaf som nu är 16 månader. Gustaf bor i Tyskland och Chepi är kvar med sin mor i flocken i Schweiz. Jättekul att få träffa dem båda. Trevliga och frimodiga hundar. 

Andra glädjande nyheter är att Max (Miltassias Max av Lyster) ska bli pappa till två kullar. Den ena kullen på kennel Seaweedmoon i slutet av maj och den andra på kennel Lovenites i början på juni. Håller alla tummar och tår och önskar att allt går väl och att det föds två gäng härliga valpar!

Glad Påsk!

2019-04-12
Tokigt intensiva veckor med busiga valpar och sedan också valpleveranser. En liten valp är kvar men åker snart den också. Nu får jag glädjas åt de rapporter som kommer från de nya familjerna som har fullt upp med bitande små sötmonster. 
På agendan närmast står att storstäda och återställa mitt hem till just ett hem och inte en valplekplats. 
När det blir valpar nästa gång står skrivet i stjärnorna. 

2019-04-02
Besöken fortsätter att komma och gå. Fennas bror Hazze tittade förbi till Fennas stora glädje. Vi hade också besök av Ola, som hade kameran med sig :-)
Valparna är åtta veckor i morgon och snart börjar de flytta. Det är en intensiv period som går mot sitt slut.  Det är en sann glädje att få dela med sig av de här små kärleksfluffen. Att leva med en hund är fantastiskt.  Även om den första valpperioden kan vara nog så krävande. Men lite slit och engagemang så blir det bra. Skönt att få återgå till min vardag och att få sätta fokus på mina egna hundar. Men än är det ett tag kvar med busligan. 

2019-03-30
Idag var det lyckodag för Fenna som fick ha sin matte här hela dagen. Vädret har nu varit helt underbart i flera dagar så nu är valparna ute från tidigt morgon tills solen går ner. 
Nu har alla valparna fått sina namn! Lite nya bilder finns det idag också.

2019-03-26
Valparna är ute mest hela dagen nu. Sova får de göra inne då det fortfarande är lite kyligt. Valppusslet börjar nu bli klart och inom kort kommer valparna presenteras med sina namn. Nu finns det åtta förväntansfulla familjer som snart tar över buset som jag har här ;-)
Lite nya bilder från idag. Vi har provat selear och det gick batt busa med den på. Toppen att kunna dra sina syskon i ;-) De har tränat bakluckesittning idag också. Det är full aktivitet från tidig morgon tills jag stupar på kvällen =P 

201-03-21
Jisses, så svårt det är att fotografera valpar om man vill ha de på nåt speciellt sätt. Det slutade med att vi hade mjukost mest överallt =P
Blir finare bilder när man fångar de när de står naturligt. Men men nu finns det iallafall lite mjukostbilder ;-)

2019-03-20
Lite nya bilder på valparna! Denna vecka har vi åter blivit inbjudna att gästa #svenska_kooikerhondjeklubbens instagram, titta gärna in och se lite film och bilder!

2019-03-14
Nu börjar de blir sjövilda! De klättrar ur valphagen, forcerar kompostgaller, tar sig upp i trappor, gnager på allt osv.  Verkar inte vara något som stoppar de här små vildingarna. 
De är glada och nyfikna. Vi försöker vara ute några gånger per dag, men det blir lite kallt så det blir inga långa stunder. 
Fostran pågår från de vuxna hundarna. Anya grävde en grop och en valp blev så nyfken på det. Anya visade tydliga signaler till valpen att inte stoppa snoken i hennes grop, men valpen hade bara ögon för gropen. Så den fick sig en läxa. Men katten på råttan...Mormor tyckte tillsägelsen var för tuff och läste lusen av Anya som raskt försökte blidka oss alla och fjäskade lite för valpen. Ja, inte blir det långtråkigt när 12 stycken hundar ska vara tillsammans.  Väldans intressant att se vad de säger till varandra .

2019-03-10
Idag blev det flera "första gången". Valparna har fått smaka kött som inte är färs. Små bitar av nöthjärta slank ner i valpmagarna som ingenting. :-)
Solen tittade fram lite och trots bister blåst så fyllde jag tvättkorgen med valpgänget och bar ut de. De visade stor nyfikenhet och jag fick fullt sjå att hinna med alla. Frimodiga tultade de runt en liten stund innan tvättkorgsbussen gick in i värmen igen.
Nu sover de som slagan hjältar. Besök och en massa nya grejjer är gott för sömnen.

2019-03-07
4 veckor har de små liven nu funnits här. Nu har tänderna brutit fram och de äter flera mål fast föda om dagen. De kommer springande i full sprutt när jag kommer med mat och gör inkallningsljud. De gillar att krypa upp i famnen. Fortfarande är nätter och mornar lugna. Fenna har sänkt garden och låter nu de andra hundarna vara med valparna. Det är väl egentligen bara Anya som är intresserad.
Mormor Zally tycker nog mest att de små trollen får lite väl mycket uppmärksamhet på hennes bekostnad.
Tyvärr, är vädret kallt och blött så ingen utevistelse än. Blir det inte bättre snart får vi gå ut ändå :-)
Lite nya bilder tagna idag. 

2019-02-28
Sista dagen i sista vintermånaden :-) Valparna 3 veckor idag. Nu är de vakna en liten stund och vinglar omkring, busar och biter i varandra. Olika läten prövas och svansviftningar övas. Fenna är fortfarande en hängiven mamma som sköter de små fläckfritt. Hon börjar dock pocka på egna behov nu. Valparna går upp fint i vikt men snart är det dags att introducera fast föda. Jag utfodrar alla mina hundar med rå mat och det gäller även valparna som kommer få lite färs till att börja med men så snart som möjligt kommer de får mer tuggvänlig mat. Det är så många saker som tillfredsställs av att få bita och slite lite i köttben.
 

2019-02-27
Sorg och glädje följs ofta åt genom livet. Idag gratulerar vi kull Teyfi, Zigge, Ruben, Vida, Tara och Yaco som fyller 1 år! Hurra hurra för er idag! 
Samtidigt nås vi av det sorgliga beskedet att Zallys fina mamma Mattssons Enya-Adriana fått somna in nästan 15 år gammal! Det är självklart varje hundägares dröm att få ha sin hund vid sin sida i så många år. Smärtan är stor när dagen kommer för att man måste skiljas. Förhoppningsvis kommer dagar då fina minnen kan ge glädje. Varma kramar till Enyas familj <3 <3 <3

Anya sköter sina nannyuppgifter Anya sköter sina nannyuppgifter

2019-02-21
Nu så börjar det hända lite. Två första veckorna av stillhet är slut. Nu tycker jag man ser utveckling i valplådan varje gång man tittar ner. Men fortfarande sköter mamma hund blöjbytena, så skurmoppen får stå i startgroparna en vecka till. 
Det är inte så lätt att fotografera de små, men jag har gjort ett försök. Resultatet ses här
Tjejligan njuter av långpromenader och mycket spring på öppna vidder. Det är skönt att komma ut och röra på sig som omväxling till barnkammarlivet. Vädret bjuder på ömsom lera och frostig mark. Behöver väl knappast säga att jag föredrar den frusna marken.
Jag fortsätter att gästa Svenska kooikerklubbens instagramkonto hela veckan.

2019-02-19
Den här veckan gästar jag Svenska kooikerhondjeklubbens instagramkonto. Häng med och se lite goa valpisar @svenska_kooikerhondjeklubben

2019-02-17
Wow, igår blev Ture agility hopp champion AgHCH! Nu är han champion i båda diciplinerna! Inte nog med det han landade på en 2a plats i tävlingen med 48 startande! Som grädde på moset blev Ture också årets agilityhund medium i Stockholms södra bk 2018! 
Stort GRATTIS Daina! Ni är ett superteam du och Ture <3

2019-02-14
Alla hjärtans dag idag <3 Här finns det gott om hjärtan! Valparna är en vecka nu och allt har varit precis så lugnt och fint som man kan drömma om. En tik som tar hand om sina små på ett fantastiskt sätt, så att de är mätta och rena gör att det är lugnt i boet. Alla valparna har minst dubblat sina vikter och växer så det knakar. 
Vi har haft några underbara dagar med vårkänsla. Tjejligan och jag unnar oss solsken och spring för benen. Mildvädret har gjort att det är rejält geggigt så det blir dusch av samtliga innan de får komma in. Eftersom Fenna tar så fint hand om valparna och den nyinskaffade webkameran kan visa mig vad som pågår hemma, känns det tryggt att vara hemifrån korta stunder. 
Fenna är än så länge nöjd med att vara ute på tomten och skrota runt. Bilder på valparna på deras sida!

2019-02-09
Nu är Fennas valpar här <3 Åtta små juveler, tre hanar och fem tikar. En okomplicerad förlossning, med en tik som var lugn och tog sig an valp efter valp. Hon lämnar ogärna boet för egna behov än så länge. Småttingarna äter, sover och växer. Det är just nu väldigt lugnt eftersom Fenna sköter allt. Mitt jobb är att se till att Fenna får bra mat och har det bra på alla sätt. Väldigt skönt att slippa oroa sig för någon valp som kan behöva extra stöd. Bara att hoppas att det fortsätter så!
Anya som älskar valpisar tycker det är tortyr att inte få kolla in nykomlingarna, men Fenna måste få vara ifred tills hon själv väljer annat. 
Kullen har fått en egen sida där bilder kommer att fyllas på vartefter! 

2019-01-29
I helgen som var avhöll Svenska kooikerhondjeklubben avelsmöte. På agendan stod att diskutera kring RAS (Rasspecifika avelsstrategier), som är ett dokument som skall uppdateras. Dokumentet både beskriver historien, nuläget och strategier för framtiden. Att förankra styrdokument bland medlemmar och uppfödare är viktigt, annars blir det bara ett papper med bokstäver på.
Rasen är numerärt liten och det är ett STORT problem tillsammans med att det finns aldeles för få hundar som används i avel. Den genetiska variationen är liten och uppfödarna behöver ta sitt ansvar för en fortsatt hållbar avel om vi vill kunna köpa friska kooikerhundar i framtiden. Det är inget lätt jobb. En del av helgen föreläste Pieter Oliehoek som är genetiker från Holland och arbetar med avel i små populationer. Han gav oss många värdefulla tankar och vägar att gå. 
Runda goa Fenna har nu börjat slå sig till ro härhemma. Mina hundar har varit väldigt välkomnande. Lova har väl haft ett behov av att tala om att hon faktiskt är storasyster ett par gånger. Sängen är bra full på natten med fyra hundar varav en som är extra tjock och varm. 
Fenna är rejält tjock och det sparkar friskt i magen. Hon har redan gått upp 3,4 kg och det är två veckor kvar. Ska bli så spännande att se vilka små krabater som bor där inne. De sista veckorna är spännande och går fortast om man faktiskt inte väntar. Allt är förberett och de är välkomna ut när det passar. Fenna orkar bra och hänger med på rätt långa promenader än så länge. 
Intresset för de kommande valparna är mycket stort och jag söker i första hand hem med hundträning som fritidsintresse. Om valparna blir lika sina föräldrar kommer de behöva mer än vanliga promenader och lite aktivering. 
Känner du dig sugen på en arbetsglad kompis vars behov du vill tillgodose, är du varmt välkommen att höra av dig!
 

Foto. J. Bergström Foto. J. Bergström

2019-01-20
Kooikerpromenad idag vid Häringe slott. Solen strålade från blå himmel och några minusgrader. Ett fantastiskt väder! Lite halt underlag bitvis så jag var tacksam att jag hade mine Icebugs på mig. 
Jättestor uppslutning med många hundar och många familjer som är intresserade av att få en egen kooiker. Vi gofikade på slottet efter promenaden. Solen strålade när vi kom ut så vi tog en sväng till för att få alla D-vitaminer vi kunde :-)

2019-01-08
Årets första uppdatering är av det glada slaget :-)
Idag har vi fått bekräftat att det är valpar på g!!!! Fina Fennas date med goa Pixel har resulterat i att Fennas mage är full med pickande små hjärtan <3
Valparna beräknas i mitten av februari.
Är du intresserad av en fartig och aktiv hund är du välkommen att höra av dig!