26981417_183234985757741_1484545445_o

Specialsöksutbildning Lova med början 2016

2017-03-25
Ambitionen att dokumentera Lovas utveckling stupade, men trots avsaknad av film och bild har vi tränat en hel del. Det gångna året har varit jättekul. Hela gruppen trivdes så bra att vi fick till en fortsättning på utbildningen! Så vi försvårar och utvecklas vidare. 
Dessutom kommer Anya och Zally hänga på mer aktivt då vi går Specialsöksutbildning för hund 2 ( och i mitt fall även hund 3). Förutsätter att hundarna tränat en del och det har de. Så kommande år är alla tre hundarna med mer aktivt i träningen. 
Vi kommer utöka antalet måldofter och och jobba med tell-bana. Det betyder att eftersom hunden är inkörd på att hitta fyra olika måldofter vill vi att hunden skall tala om vilken av de som den hittat. Man har då en speciell lite tell-bana där hunden kan påvisa vilken måldoft den hittat. Superkul! 

20160721
Har varit superdålig på att uppdatera här, men vi har tränat på. Det är många moment som tränas och Lova utvecklas i alla delar. Inte minst i sin egen utveckling. Hon blir mer mogen och haterar tillvaron med mer ro. Sen blir det sällan dokumneterat i bild eller film när vi tränar. Idag var på Ingarö i värsta högsommarvärmen och körde några hårda spår. Måste säga att jag var mycket tveksam till hur hon skulle klara det under de förållanden som rådde. Men min lilla kalaspingla gick in och gjorde ett lysande spårarbete! Hon arbetar på sitt sätt, stundtals måste hon hålla lite koll på omgivningen och ibland tar hon egna pauser för att sedan återgå till spårandet. Vid andra spåret fick vi svåraste störningen, en katt! Den korsade spåret flera gånger och efter att vi jagat iväg den satt den i närheten och jamade. Hon noterade kattens irrfärder men valde mitt spår! Vi slutade efter tre spår eftersom jag ville sluta när det gick som bäst. Nu har jag en skönt trött tjej som vilar i skuggan. Nu vet jag att hon är redo för en del försvåringar, kul! Vill egentligen ha en liggmarkering men valde idag att belöna utan ligg. Hon har inte kört så mycket att det är riktigt inlärt ännu, så step by step. En liten filmsnutt av en del av spåret. 

20160221
Idag har vi tränat hårda spår för första gången någonsin. Lova gjorde som hon brukar, stoppar nosen i spårstämplarna och tuffar på :-)
Försvårade lite med korsande spår och sedan ett längre spår nära en väldoftande vägkant. 
Att få detta filmat är värdefullt för planering hur man går vidare.

Under året kommer Lova att utbildas i specialsök. När hon var valp gick hon några kurser i specialsök, men nu kliver vi upp ett snäpp och satsar lite mer på detta.
Lova har ständigt sin näsa i allt så detta kommer passa henne fint :-)
Kommer lägga lite filmer och annat från hennes träning här.
Vi går utbildningen hos Nina Cooper Scholtzé på Lyckliga hundar. Gruppen vi tränar med är ett gäng sköna tjejer och hundar. Tror vi kommer få ett väldigt roligt år tillsammans. Att se alla hundarna utvecklas är jättekul.